tiistai 21. heinäkuuta 2015

SUP -lautailua Kata Beachilla

Phuketin rannat ovat täynnä mahdollisuuksia kaikenlaisiin ranta-aktiviteetteihin, tarjolla on esimerkiksi riipuliitoa, vesiskootterilla ajelua ja polkuveneilyä. Me kävimme testaamassa yhtä tämän hetken kuuminta trendilajia, SUP -lautailua.

SUP -lautailu on eräänlainen yhdistelmä melontaa sekä lainelautailua. Suppailun ideana on meloa joko seisaltaan tai istualtaan. Suppailu on todella rentoa, varsinkin aurinkoisen päivänä suppailun lomassa voi vaikka maata laudan päällä ja ottaa aurinkoa. Rentouden lisäksi suppailu kehittää tasapainoa ja on oiva tapa harjoittaa koko kroppaa rasittavaa kuntoilua. Sup-lautailu kehittää vatsalihaksia, mutta samalla myös koko keho saa lihaskuntoharjoittelua. Hurjimmat harrastavat jopa joogailua laudan päällä.


SUP -lauta muistuttaa muodoltaan paljon suffilautaa. Laudat voivat olla joko kovia (hiilikuitu tai muovi) tai sitten pehmeämpiä, ilmatäytteisiä. Lautoja on myös eri mallisia sekä kokoisia. Meidän vuokraamamme lauta oli hiilikuituinen. Malleille löytyy monta eri käyttötarkoitusta ja niissä on oma hyvät ja huonot puolensa. Täytettävä lauta on kätevä, sillä se on helppo kuljettaa mukana. Hiilikuituiset laudat ovat erittäin kevyitä, mutta ne särkyvät helpommin. Sitten on kisoihin tarkoitettuja lautoja, joogaan tarkoitettuja leveämpiä lautoja ja lista jatkuu.


Kata beachilla SUP -laudan vuokraus maksoi 500Bht eli noin 15 euroa tunnilta. Lajiin emme saaneet minkäänlaista opastusta eikä edes kantoapua. Meitä opastuksen puute ei haitannut, koska olimme lajia kerran jo kokeilleet, mutta joillekin ensikertalaisille opastus olisi varmaan kohdallaan. Viereinen koju kyllä tarjosi SUP -lautailun alkeiskurssejakin, tosin siitä piti maksaa erikseen.

Lajin harrastaminen ei kuitenkaan vaadi aiempaa kokemusta, sillä se on todella helppo oppia. Lajia kokeillessa on kylläkin hyvä omata jonkin verran tasapainoa, varsinkin jos mielii meloa seisaaltaan. Nimenomaan seisomaan pääseminen on se hankalin vaihe, mutta tasapainon sekä oikean tekniikan löydettyä alkaa suppailu sujumaan kuin tanssi. Toinen vaikeuttava tekijä on merenkäynti. Ainakin Kata beachilla oli tuona päivänä todella kova merenkäynti, joten seisaallaan pysyminen oli tosi vaikeaa eikä kuivana todellakaan pysynyt (Suppaillessa ei siis kannatta käyttää vaatteita joita ei halua kastuvan!). Tyynellä säällä taas tuntuu, että pystyssä pysyisi vaikka koko päivän.

Laudan päälle seisomaa on helppo nousta siten, että menee ensin kyykkyyn, laittaa melan poikittain laudan päälle ja nostaa itsensä melaa apuna käyttäen pystyyn. Sen jälkeen voikin jo alkaa melomaan haluttuun suuntaan. Hyvin yksinkertaista!










Lautoja löytyy varmasti lähes jokaiselta Phuketin rannalta. Kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä trendi-lajia, jos et vielä ole päässyt kokeilemaan. Rennon lautailun lomassa voit katsella upeita maisemia, treenaat kroppaasi ja samalla saat rusketusta iholle. Jälleen varoitamme kuitenkin polttavasta auringosta ja aurinkorasvan tärkeydestä!


Loppuun vielä video Villen suppailu taidonnäyte...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti