perjantai 30. tammikuuta 2015

Snorklausta Raya Yailla

Kirkkaan siniset vedet, korallia ja eksoottisia kaloja..näitä taatusti näät, kun lähdet snorklaamaan Andamaanien merellä. Phuketin saarelta tehdään paljon snorklausretkiä merelle ja lähisaarille. Itse Phuketissa snorklaus voi tuottaa lievän pettymyksen, sillä rannat ovat täynnä turisteja ja kalat viihtyvät kauempana merellä. Korallia ei ainakaan suosituilla Kata, Karon ja Patong -rannoilla ole juurikaan jäljellä.

Lähdimme työharjoittelupaikkamme, Raya Diversin mukana suosikkikohde Raya Yaille. Saari on noin 1,5h päässä Phuketista, jonne matkasimme noin 80 paikkaisella laivalla. Raya Divers tekee Yaille retkiä useampana päivänä viikossa ja snorklaamaan pääsee niin suoraan veneestä käsin, kuin rannaltakin - riippuen retken ohjelmasta.

Raya Yain snorklauskohteissa uiskentelee paljon värikkäitä kaloja, joista yleisin on Kersanttikala. Myös korallia ja muuta merikasvustoa on havaittavissa kallion päällä. Havaitsimmepa myös merikäärmeen luikertelevan syvyyksissä. Meduusoita saattaa olla paikkapaikoin paljonkin, riippuen ilmasta. Meidän snorklauskerralla suurin osa meduusoista oli pieniä ja läpinäkyviä, mutta näimme myös suurempia, värikkäitä meduusoita, joita on syytä välttää.

Paikoissa, joissa yleensä snorklataan on noin 3-5 metriä syvää. Tästä pelastusliivin mukaanottaminen on todella suositeltavaa, vaikka olisikin hyvä uimari. Lisäksi pelastusliivin päällä on helppo vain kellua ja keskittyä itse snorklaamiseen uimisen sijasta.

Raya Yailla on helppo snorklata, joten se sopii kaikille aloittelijoista kokeneisiinkin snorklaajiin. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että suojautuu hyvin auringolta, sillä allekirjoittaneilla paloi aika lahjakkaasti selkäpuoli päivän aikana. Paras tapa suojautua polttavalta auringolta on pistää jonkinlainen uimapaita (t-paita tai pitkähihainen) sekä esimerkiksi vettä kestävät shortsit. Lisäksi aurinkorasvan käytön tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa.

Käymillämme retkillä teimme kaksi snorklausta, molemmat kestivät noin tunnin. Aika kuluu todella nopeasi vedenalaista maailmaa katsellessa ja toinen toistaan värikkäämmät kalat jaksoivat viihdyttää meitä koko snorklauksen ajan.

Alla video näkymistä pinnan alta:




- Anu & Ville 

1 kommentti:

  1. On kyllä uskomattoman upean näköstä! Kiva lukea teidän blogia täältä kylmästä kotosuomesta käsin :D

    VastaaPoista