sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Sukeltaminen Phi Phillä

Kuten snorklauksenkin kannalta, myös sukellukseen Phuketin lähialueiden parhaimmat paikat löytyvät Phi Philtä. Turkoosin kirkkaat vedet tarjoavat värikästä korallia sekä lukuisia kirjavia kaloja. Alueen vesillä on nähty mm. kilpikonnia, merihevosia sekä myös leopardihaita. Phi Phi tarjoaa sukelluskohteita minkä vain sukellusluokan omaaville, eli ei tarvitse olla huolissaan jos taskussa on vain OWD-kortti. Allekirjoittaneet pääsivät kyllä kokemaan, vaikka omaavatkin pelkän OWD:n. Phi Phillä on myös erilaisia kohteita, tarjolla on esim. kalliosukellusta ja hylkysukellusta.

Kävimme Phi Phillä sukeltamassa Raya Diversin työntekijöiden kesken. Matka yhteen suuntaan Phi Phille kesti Bella -veneellä n. 3,5 tuntia, joten retki oli pitkä.





Ensimmäinen sukelluskohde on Phi Phi Main vieressä sijaitsevan pikku saaren kupeessa oleva Koh Bida Nok. Ensimmäisten hypättyä veteen, ilmestyi veneen perään suuri lauma violetteja pieniä meduusoja. Veteen piti vain hypätä ja yrittää väistellä niitä, mutta hankalaa se oli!

Veden alla odottikin sitten hieman erilainen maailma mihin Raya Yailla oli jo hieman ehtinyt tottua. Vaikka näkyvyys ei ollut paras mahdollinen, koralleissa oli enemmän väriä ja kaloja paljon enemmän. Myös kaikennäköisiä eri merikasveja oli paljon. Erityisesti mieleen jäivät pienen pieni mureenan poikanen, Nemo -kalat sekä suuren suuri tonnikalaparvi, joka uiskenteli päällämme. Näimme myös monta leijonakalaa sekä pienen rauskun.


Kuvat: 1 ja 3 Skyjphoto & 2 Matti Haapakka

Toinen sukelluskohde oli Koh Doc Mai, joka sijaitsi vajaan tunnin matkan päässä Phi Philtä Phukettiin päin. Vuorossa oli kalliosukellusta, eli sukelsimme kallion seinämää pitkin. Emme olleet aiemmin kalliosukellusta kokeilleet, joten veden alle meno jännitti hieman. Kun pääsimme veteen, iski karu todellisuus, näkyvyttä ei ollut nimeksikään. Veden alla lähdimme jonossa sukeltamaan kallion seinämän viereen. Kokemus oli hieman ahdistava, sillä vedellä alla näkyi pelkästään metrin päässä olevan työkaverin räpylät. Lopulta kuitenkin löysimme seinämän ja näkyvyys selkeni hieman. Aloimme sukeltamaan seinämän viertä pitkin saaren toiselle puolelle. Virtaus oli sen verran kova, ettei jaloilla tarvinnut paljoa tehdä töitä. Sukelluksen loppupuolella virta vei ryhmämme yhden jäsenen kauemmaksi, avomerelle päin seinämästä. Yhtäkkiä olimme kaikki samassa kasassa eikä ympärillä näkynyt taaskaan mitään. Kaiken lisäksi porukan perää pitänyt toinen kouluttaja ei ollut samassa kasassa meidän kanssamme, joten päätimme nousta pintaan.

Pinnalle päästyämme myös porukasta eksynyt kouluttaja nousi myös, hän oli vain viiden metrin päässä meistä. Hän ei ollut vain löytänyt meitä, koska näkyvyys oli niin karmean huono. Onneksi hän oli se joka jäi porukasta, eikä joku paljon kokemattomampi. Hänellä oli sen verran kokemusta, ettei mennyt paniikkiin vaan nousi heti ylös. Mitään erikoista nähtävää ei tällä kertaa veden alla näkynyt, mutta tämä sukellus oli kaikesta huolimatta melkoinen kokemus! Jälkeen päin kuulimme että vielä muutamaa päivää aiemmin paikassa oli ollut loistava näkyvyys eikä virtaa juurikaan.

Kokemus oli jännittävä, jopa pelottava näin kokemattomille sukeltajille. Tälläisia tapahtumia sattuu harvoin, mutta paljon sukeltavat varmasti törmäävät koviinkin virtauksiin ja huonoihin näkyvyyksiin. Sukellusolot riippuvat paljon paikasta, vuodenajasta ja säästä.

Kaiken kaikkiaan sukellusretkemme oli todella mukava ja rento. Raya Diversin kautta pääsee Phi Phille suomalaisen sukellusoppaamme kanssa. Retkiä ei tehdä omalla veneellä, vaan sinne lähdetään yhteistyökumppanien veneellä. Myös sukelluskohteet vaihtelevat Phi Phillä. Lisää tietoa sukellusretkistä ja hinnoista löytyy Raya Diversin kotisivuilta: www.rayadivers.com

Alla löytyy video pinnan alaisista maisemista Phi Phillä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti